43. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázat és Találkozó díjazottjainak listája

A 43. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázatot 2020 januárjában hirdette meg az Írók Alapítványa, hagyományosan az Írók Szakszervezete, a Sárvári Tinódi Gimnázium és Sárvár Város Önkormányzata közreműködésével a magyar tannyelvű középiskolák diákjai számára. A pályázatra 230 pályázó küldte el írásait vers-, próza- és tanulmány kategóriában. A beérkezett pályaművek alapján a zsűri idén is kiválasztotta a 45 legjobb pályázót, akik az előzetes tervek szerint a 2020. április 14-től április 17-ig tartó sárvári irodalmi tábor meghívottjai lettek volna, ahol szokás szerint sor került volna a közös műhelymunkára, majd azt követően a pályázat díjkiosztó gálaünnepségére.

Sajnos, ezt az elképzelést idén keresztülhúzta a 2020 márciusa folyamán felerősödött COVID19 járvány és az ennek nyomán kihirdetett járványügyi szabályozás, amely értelmében nem volt mód több napos, bentlakásos tábor szervezésére. A nyár folyamán, amikor a pándémia visszahúzódása lehetővé tette volna az irodalmi tábor megtartását, a rendezvény hagyományos helyszínén, a neves fürdővárosban, Sárváron nem lehetett szállodai férőhelyet kapni. 2020 szeptembere óta a járvány második hulláma következtében ismét lehetetlenné vált az irodalmi tábor megszervezése.

Ezért döntött úgy a zsűri, hogy bár idén a közös műhelymunka kényszerűen elmaradt, az előzsűrizés során kiválasztott, legjobb pályázatok alapján megállapítja a 2020. évi díjazottak rangsorát. A rendezők az arany-, ezüst, bronz oklevelet kapott illetve dicséretben részesült pályaműveket színművészek előadásában videóra veszik, és az Írók Alapítványa, valamint a Sárvári Tinódi Gimnázium honlapján a díjazottak listájával együtt közzéteszik. A meghívottak írásait promóciós és információs célt szolgáló, belső terjesztésű vers-, próza és tanulmányfüzetbe foglalva, az emléklappal, oklevelekkel, szerény tiszteletdíjakkal együtt juttatják el az érintett pályázókhoz.

2020-ban az előzsűri és a zsűri tagjai voltak: dr. Bertha Zoltán József Attila-díjas irodalomtörténész, egyetemi tanár, dr. Gere Zsolt irodalomtörténész, egyetemi adjunktus, Jámborné Balog Tünde József Attila-díjas prózaíró, Kemény István József Attila- és Márai Sándor-díjas költő, író, Kontra Ferenc József Attila- és Márai Sándor-díjas író, szerkesztő, Mezey Katalin Kossuth-díjas költő, író, zsűri elnök, Papp Márió költő, műfordító, szerkesztő és dr. Vörös István József Attila-díjas költő, műfordító, egyetemi oktató.

Budapest, 2020. december 12.

A rendezők és a zsűri nevében: Mezey Katalin sk. az Írók Alapítványa képviselője

Támogatóink: Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Budapest IX. Ferencváros Önkormányzata

 

VERS KATEGÓRIA

Arany oklevél:

Ezüst oklevél:

Bronz oklevél:

Dicséretben részesült:

PRÓZA KATEGÓRIA

Arany oklevél:

Ezüst oklevél:

Bronz oklevél:

Dicséretben részesült:

TANULMÁNY KATEGÓRIA

Arany oklevél:

  • Horváth Florencia Dorina, Celldömölk